fbpx

6 grunner til å spise havregryn

6 gode grunner for å spise havregryn

Havre er et av de sunneste kornene vi finner på kloden og er en viktig kilde for viktige vitaminer, mineraler fiber og antioksidanter. Noen av de gode effektene havregryn kan gi er lavere blodsukker nivåer og økt vekttap.

Når vi snakker om havregryn refererer vi til fullkornsproduktet havregryn. Havregryn kan bli brukt i mange forskjellige matretter fra klassikeren havregrøt, men kan også brukes i andre hvete baserte matretter som for eksempel vafler.

1. Havregryn inneholder mye antioksidanter

Havregryn har høye nivåer av antioksidanter og spesielt høy innhold av den unike gruppen av antioksidanter som kalles avenanthramides. Disse helt spesielle antioksidantene er nesten utelukkende å finne i havre, noe som vil si at det er essensielt å spise havregryn om du vil høye nivåer av disse.

Avenanthramises kan hjelpe deg senke blodtrykket ditt ved å øke produksjonen av nitrogenoksid. Nitrogenoksid er et gass molekyl som hjelper utvide blodårene. Når blodårene utvider seg kan vi forbedre blodgjennomstrømningen noe som kan føre til at blodtrykket synker.

2. Havregryn inneholder det kraftig løselige fibre Beta-Glucan

Beta-glucan oppløser seg delvis i vann og former en tykk nesten geleaktig løsning i magesekken din. Noen av de positive helseeffektene som beta-glucan medfører seg er for eksempel lavere blodsukker og insulin respons. Det medfører også en følelse av å være mett lengre.

Med lavere insulinrespons og en metthetsfølelse som varer lengre vil du sjeldnere få sultfølelsen. Dette vil føre til at du spiser færre ganger gjennom dagen og at du får et mer stabilt blodsukker og energinivå. Havregryn inneholder store mengder av dette løselige fibre Beta-Glucan.

3. Havregryn kan hjelpe deg kontrollere blodsukkeret ditt

Diabetes type to er en vanlig sykdom, karakterisert av svært høye blodsukkernivåer. Dette stammer vanligvis fra en svært redusert sensitivitet av hormonet insulin. Som nevnt før kan havregryn hjelpe senke blodsukkernivået, og dette spesielt hos personer som er overvektige, eller hos de som har diabetes type 2. Insulinsensitiviteten kan også bli forbedret av å spise havregryn.

Disse positive effektene på insulinsensitiviteten og på blodsukkernivået stammer hovedsakelig fra beta-glucan si evne til å forme den tykke geleaktige løsningen som gjør at det tar lengre tid å tømme magen og som hjelper på absorpsjonen av glukose inn i blodet.

4. Havregryn kan hjelpe deg gå ned i vekt

Ikke bare er havregryn en flott ingrediens som kan bli brukt i utallige ulike retter. Den kan også hjelpe deg gå ned i vekt ved å fylle magesekken og sørge for en lang metthetsfølelse. Det er dette som virkelig gjør den til en supermat.

Ved å spise matvarer som gir en lang metthetsfølelse vil du ikke gå rundt å være sulten hele tiden. Når du sjeldnere er sulten vil du greie å kutte ut småspisingen. Dette er et viktig steg mot å få et sunt kosthold. Småspising i seg selv er ikke egentlig spesielt dårlig for helsen, men når man småspiser er det veldig vanlig at den maten som blir småspist ikke er sunn.

Dersom du heller bytter ut småspising med færre større sunne måltider, vil du kunne ha en lengre metthetsfølelse og et lavere kaloriinntak hvor de kaloriene du inntar kommer fra sunne kilder. På denne måten kan du nå kaloriunderskudd og minske inntaket av de raske karbohydratene som raskt gjøres om til fett.

5. Havregryn er veldig næringsrikt

Næringsstoffsammensetning er svært velbalansert. De er en god kilde for karbohydrater, fiber og det tidligere nevnte kraftfulle fibere beta-glucan. havregryn inneholder også mer proteiner og fett enn de aller fleste andre kornene.

Havregryn inneholder også mye av de viktige vitaminene, mineralene og antioksidantene som vi trenger å få i oss. Dersom du inntar 78 gram med havregryn vil du få i deg (^1):

 • Magnan: 191% av DNI (Daglig nødvendig inntak )
 • Fosfor: 41% av DNI
 • Magnesium: 34% av DNI
 • Kobber: 24% av DNI
 • Jern: 20% av DNI
 • Sink: 20% av DNI
 • Folat: 11% av DNI
 • Vitamin B1: 39% av DNI
 • Vitamin B5: 10% av DNI

Og dette kommer i tillegg til 51 gram med karbohydrater, 13 gram med proteiner, 5 gram med fett, 8 gram proteiner og alt dette inneholder bare 303 kalorier. Dette vil si at havregryn er blant de mest næringstette matvarene du kan dunne.

6. Havregryn kan lindre forstoppelse

Eldre mennesker sliter fra tid til annen med uregelmessige forstoppelse som kan vare lenge og være svært ubehagelig. Vanligvis blir dette behandlet med avføringsmiddel. Dette er en effektiv måte å behandle problemet på men er ofte svært ubehagelig for den som må benytte seg av dette.

Studier (^2,3) indikerer at det å spise havregryn som er rik på havrekli kan være med på å lindre forstoppelse hos eldre mennesker. En studie på 12 uker viste at viste at 60% av pasienter med forstoppelse som spiste en suppe eller en dessert som inneholdt havrekli. Kunne slutte å benytte seg av avføringsmiddel.

Hvordan spise mer havregryn?

Mange har lyst til å spise mer havregryn men har ikke så mange gode oppskrifter som er rike på havre. Derfor kan vi i Jacked gi deg to gode oppskrifter som vil gjøre det lett for deg å spise mye havre.

Klassisk havregrøt

Dette er klassikeren som idrettsutøvere har brukt i årevis for å få en næringsrik frokost som gir rikelig med energi gjennom hele dagen. Det er en veldig lett oppskrift som det bare tar noen minutter å lage og som trenger svært få ingredienser.

Her er det du trenger for en porsjon:

 • 3 dl melk.
 • 1 ½ dl lettkokte havregryn.
 • ¼ ts salt.

Framgangsmåte:

Kok opp melken og hell oppi havregryn.Deretter la det koke i ca 5-10 minutter, helt til grøten har fått den ønskede konsistensen. Smak til med saltet når det nærmer seg slutten av koketiden.

Vanskeligere er det ikke å lage en god havregrøt. Dersom du som de fleste andre synes smaken til havregrøt er kjedelig og neste uspiselig i store mengder uten noe tilbehør. Kan du prøve å spise havregrøten med for eksempel eplemos, rosiner, bær eller hakkede nøtter.

 

Jeger Frokost

Utviklet av en høy trønder med navn Audun er dette en klassisk frokost som har sikret mange gode dager. Retten ble oppfunnet etter fire uker på en liten hytte ved grensen til russland når behovet for næring var høy og lysten til å lage mat som medførte oppvask var lav.

Ingredienser:

 • Stor mengde havregryn.
 • Melk.
 • Jordbærsyltetøy.

Framgangsmåte:

Finn fram en skål (helst papp) fyll den til randen med havregryn. Hell oppi så mye melk at det nesten renner over. Så ta en stor spiseskje med syltetøy å sleng det i midten.

Da har du en utsøkt frokost som går fort ned sammen med en kopp helsvart kaffe og som gir deg langvarig energi gjennom hele dagen og overhode ingen oppvask. Om du er grensejeger eller lat student vil denne retten være en av dine aller beste venner.

Få ditt JACKED-program!

kr 450
 • 10 uker intens vektløfting
 • Bli kjent med BACK ATTACK og CHEST MEAT
 • Sikret atletisk progresjon
muskler