fbpx

MCT olje, hva må jeg vite?

MCT olje er et kosttilskudd mange lovpriser som verktøy for vektreduksjon, kilde til langvarig energi og boost av allmennhelse. Det tilsettes ofte i smoothier, sauser og dressinger. Mange synes det er en velsmakende erstatter for sukker i kaffekoppen. MCT olje er utvilsomt et bedre alternativ enn giftige fettkilder som transfett og andre industrialiserte raffinerte oljer. 

I dag gir vi deg informasjonen du trenger for å bruke MCT olje på en guntig måte. Hvorfor har det seg slik at en olje utvunnet fra kokos gir unike helsemessige og fysiske fordeler? Finnes det negative konsekvenser? Er dette et kosttilskudd du trenger?

Hvor kommer MCT olje fra?

MCT olje blir vanligvis utvunnet fra kokosnøttolje. Grunnen til at det blir brukt kokosnøttolje er at ca 50% av fettet i kokos er MCT syrer. Kokos inneholder fettsyrene kapryl, laurin og kaprin. Dette er naturlige stoffer kroppen effektivt kan omgjøre til langvarig energi. MCT oljen du kjøper som kosttilskudd er i de aller fleste tilfeller fremstilt av kokosolje. 

Ned i vekt

Inntak av MCT oljer har en vist sammenheng med med vektreduksjon. Kroppen har reagert med å utløse mer av hormonene peptide YY og leptin. (^1). Dette er hormoner som gir deg langvarig energi, og dermed en følelse av at du er mett og ikke trenger mat. Prinsppet er tilsvarende hvordan keto dietten ofte hjelper folk ned i vekt. Den inneholder mat med næringsrike kalorier, altså kalorier som gir langvarig metthet. MCT oljer har samme effkekt, og du vil føle deg mett på få kalorier. 

MCT oljen har ca 10% færre kalorier enn langkjedede triglyserider (LCT). Dette er fett som er funnet i andre sunne oljebaserte produkter som olivenolje og avokado. (^2,3) Måten kroppen prosesserer MCT krever også mer kalorier fra kroppen, sammenlignet med andre fettkilder. (^4,5) Dermed kan oljen hjelpe deg ned i vekt. 

Et annet viktig poeng er at fettsyrene i oljen kan omgjøres av kroppen til ketoner. Det er stoffer kroppen vanligvis bare lager når den bryter ned fett og karbohydrat nivået er svært lavt. Om du derfor er på en ketose diett kan MCT olje gjøre at du vil forlenge perioden kroppen er i ketose fasen. Samtidig kan oljen sørge for at energinivået og kaloribalansen din opprettholdes uten karbohydrater. 

MCT olje og idrett

De siste årene har bruken av MCT olje blant idrettsutøvere vokst mye. En av grunnene til dette er at nyere forskning viser at oljen kan føre til mindre oppbygging av laktat i musklene. Laktat er det alle som har løpt en hard tur kjenner som melkesyre. En studie fant ut at syklister som tok seks gram med MCT olje før konkurranse utviklet vesentlig mindre laktat enn konkurrenter som ikke gjorde det.  

En annen positiv side ved å innta MCT oljer før fysisk aktivitet er at kroppen vil bruke fett som energikilde under treningsøkten. Det vil si at kroppen kan begynne å brenne kroppsfett mens du trener. Dette fyller deg med krefter og brenner samtidig uønsket fett.

Blodsukkernivå

To uavhengige studier (^7,8), har begge funnet at MCT har en positiv innvirkning for mennesker som lider av diabetes. Under en studie fikk 10 diabetikere MCT olje i som tilskudd til sitt vanlige kosthold. Denne gruppen trengte i gjennomsnitt 30% mindre sukker for å opprettholde blodsukkernivået. En kinesisk studie ga over en lengre periode daglige doser MCT til diabetikere. Disse opplevde en betydelig vektreduksjon og forbedret insulinbalanse. 

Bivirkninger av MCT olje 

Det er helt trygt å bruke MCT olje. Som vi har skjønt er det også flere positive fysiske og medisinske virkninger. Likevel er det verdt å merke seg at det finnes bivirkninger. 

Sult hormoner 

Som vi vet kan MCT olje gi oss en langvarig metthetsfølelse. De kan også stimulere sult hormonene for noen mennesker (^9, 10). I en studie (^11) av anorektikere ble det funnet at inntak av MCT oljer i enkelte tilfeller økte kroppens produksjon av ghrelin. Dette er et hormon som fungere som sult hormon. Ghrelin forteller kroppen at det er på tide å spise. For anorektikere er dette naturligvis positivt.

For mennesker med normal kroppsvekt og oppover er det verdt å merke seg at mer enn 6 gram MCT om dagen kan føre ghrelin produksjonen til unaturlig høyt nivå. Dette kan gi deg “falsk” apetitt og stå i veien for vektreduksjon. Alt med måte er et godt ordtak. Moderate mengder MCT kan gi fordel, men ingenting bør overdrives. Særlig ikke kosttilskudd.

Høye doser kan føre til at det bygges opp fett i leveren 

Ved høye doser av MCT over lengre perioder vil fettprosenten i leveren din kunne øke. En 12 uker lang studie på mus fant ut at mus som baserte fettinntaket sitt på 50% MCT hadde en høyere fettprosent i leveren. 

Langsiktig burde ikke overdrevent store mengder MCT oljer brukes. Vi har heller ikke hatt tid til å kunne forske på langtidseffekten MCT for å si med sikkerhet hvordan kroppen reagerer på over årenes løp. Å prøve seg med en beskjeden mengde i smoothie eller som smak i kaffen vil ikke skade deg. Det er særlig relevant for deg som trenger et verktøy for vektreduksjon eller opererer med keto dietten. 

Alt i alt 

Inntak av MCT olje kan ha mange positive innvirkninger på helsen vår, og de negative sidene er ikke store. Å utforske kosttilskudd som baserer seg på disse fettsyrene kan utvilsomt være både interessant og helsebringende. Prøv deg frem, se hvordan systemet ditt reagerer, men ikke ta helt av og erstatt kosttilskudd med vanlig næringsrik mat. 

 
 

Organisk Kokosolje

Halvor tar ingenting på kroppen som han ikke tar i munnen. Så istedenfor å bruke hårgele masserer han organisk kokosolje inn i håret. Rent estetisk overgår kokoshår hårgelehår med god margin. Du får et naturlig fall som varer i flere dager. Du slipper også stivheten og klisset kunstig hårgele medfører. Mye mer behagelig å ta på hår som er innsmurt i naturens nektar fremfor kjemikalier. Likevel er det ikke slik at vi i JACKED fordømmer alle som bruker vanlig hårgele. Det viktigste er at du finner ut hva som funker for DEG. Ønsker deg gode økter!

Våre anbefalte produkter

MCT GOLD fra Truenutrition er 100% ren. Dette er en suveren kilde til næringsrike og kraftige fettsyrer. Skal du eksperimentere med MCT denne midt i blinken.

MCT oljen fra Bestbody er også et godt alternativ. Her får du 33 posjoner energigivende styrkedrikk for en rimelig penge. Ingen unødvendige ingredienser, bare MCT av høy kvalitet.