fbpx

Proteinshake

Når du skal bygge muskler må du innta mye proteiner hver dag. Hvis du ikke gjør dette kan du pent glemme muskelvekst. Shakes basert på proteinpulver kan bidra til at du dekker proteinkvoten, og klarer å gi musklene dine næringen må ha for å fungere. I denne artikkelen skal vi gi deg informasjonen du trenger for å få utbytte av proteinshakes, og vise at de kan gjøres vesentlig mer velsmakende med enkle triks.

Forskning og analyse av fysiske prestasjoner viser at protein supplement kombinert med et hardt treningsprogram fører til at du kan beholde lav fettprosent samtidig som du øker styrken og muskelmassen din. For mange som vil bygge muskler eller bli mer atletiske er proteinshakes et hjelpsomt supplement til dietten.

 

Hva er en proteinshake? 

Den klassiske proeteinshaken er et par spiserskjeer med proteinpulver blandet med melk eller vann. I det siste har det blitt solgt mer og mer proteinbaserte drikkevarer, yoghurter og barer. 

De aller fleste treningssentre og sportsbutikker selger nå denne typen proteinvarer. Det smaker ofte mye bedre enn de proteinshakene man lager hjemme, men dette skyldes  hovedsakelig at de er fulle av sukker, søtstoffer og prosesserte karbohydrater musklene dine ikke trenger. JACKED anbefaler derfor å basere seg på standard proteinpulver og piffe opp med ingredienser fulle av smak og kraft. 

 

Hvorfor proteinshake? 

Proteinshake er en enkel og grei måte for å øke inntaket av protein, noe som trenges for å kunne bygge muskler og for flere andre viktig kroppsfunksjoner. Under trening påfører vi kroppen mye stress, dette fører til at kroppen bryter ned protein. Det å fylle på med mer protein etter trening gir musklene muligheten til å kunne restituere og gjenoppbygge seg. 

En proteinrik shake kan enkelt være i baggen din mens du trener og dermed inntas umiddelbart etter økten. De tar kort tid å lage, og fungerer ypperlig som restitusjonsmåltider. 

 

Hva slags protein er det i en proteinshake?

De to vanligste typene protein i en protein shake er whey og kasein. Enkelt sett er forskjellen på whey og kasein at whey absorberes fort og at kasein absorberes sakte. Dette vil si at whey er best for å ta rett etter trening for å gi musklene best mulig forutsetninger for å restituere, mens kasein kan for eksempel tas før man legger seg. 

Mange av de vanlige proteinpulverene og proteinshakene inneholder en blanding av kasein og whey slik at du er dekket på alle baser. Både kasein og whey er proteiner som kommer fra melk. Markedes beste proteiner Golden Standard Whey. Disse gutta bruker bare myseprotein av topp kvalitet. Du finner ingen unødvendige prosseserte ingredienser.

 

Når skal jeg drikke shaken? 

Dersom du bare trener en gang om dagen er det ikke spesielt viktig å drikke shake rett etter trening, men dersom du vil ha raskest mulig restitusjonstid er det viktig å få i seg protein innen den første timen. Helhetlig er det aller viktigste det totale inntaket av proteiner i løpet av dagen. Trener du hardt og ofte bør både proteiner og karbohydrater spises etter øktene dine. Proteiner for musklene og karbo for energinivået.

 

Hvor mye protein skal jeg få i meg når jeg prøver å bygge muskler?

Alle mennesker trenger  0.8-1g med protein per kg kroppsvekt. Så fort du begynner å trene mye og vil bygge og vedlikeholde musklene dine øker dette tallet til ca 1.4-2g protein per kg av kroppsvekten. En grei regel er at hvis du er i tvil, skader det ikke med en ekstra proteinshake eller noe kokte egg før leggetid. 

 

Er det bedre å få protein fra mat?

Uansett hva målet ditt er, bør proteinshaker komme som et tillegg til en balansert og proteinrik diett, istedenfor å erstatte andre retter. Det er nesten alltid bedre og deiligere å få i seg proteiner fra mat enn fra proteinshaker. Problemet er at noen ganger er det nesten umulig å få i seg nok protein for å møte det kroppen krever. I disse tilfellene kan det være veldig gunstig å benytte seg av en proteinshake. 

 

Burde jeg ta mer enn en proteinshake om dagen?

Har du ikke tid til å lage normale og næringsrike måltider, er det ikke skadelig å drikke flere proteinshaker om dagen. Det er vanskelig å overspise melkebasert protein. Bruk gjerne proteinshake som back up løsning i travle hverdager. Hvis alternativet er kvalmende mat fra gatekjøkken til middag er det vesentlig bedre for musklene og helsen din å banke ned 3 proteinshaker og en brødbit til middag.

Dersom du utfører så hardt fysisk arbeid at du ikke greier å møte kroppens protein krav gjennom vanlig mat kan du være tjent med å drikke to eller flere proteinshaker om dagen. Men dette gjelder for veldig få personer. Vanligvis holder det masse med en om dagen.

 

Kan jeg drikke eller spise noe annet istedenfor?

Det er ingen tvil om at proteinpulver er en pålitelig kilde til proteiner. Likevel anbefales det på ingen måte å basere dietten sin på dette pulveret. Måltidene du spiser i det daglige bør bestå av naturlige og velsmakende råvarer. Ta deg tid til å tilberede gode retter av kjøtt, fisk eller kylling. Dette er ved siden av egg optimale kilder til proteiner, så vel som utallige andre mineraler og vitaminer.  

 

Proteinshake oppskrifter fra JACKED

 

Bajas shake 

Kcal:782g

Karbohydrater:6g

Proteiner: 89g

Fett: 50g

 

6 rå egg 

2 scoops proteinpulver

3 dl helmelk

 

Dette er ikke en veldig smakfull shake. Hva den mangler i smak gjør den opp for med proteiner og Rocky vibes. Velg proteinpulver etter eget ønske. Det er under tvil lov til å variere litt på bajas shaken ved å bruke bær eller havregryn. Dersom man bruker sukker er det ikke lenger en bajas shake. 

Klekk eggene i en blender. Tilsett proteinpulver og melk. Gresk yoghurt kan også fungere, og ved behov kan litt appelsinjuice bedre smaksopplevelsen. Når shaken er klar bør den styrtes. Alt rett ned, så fort som mulig. Du er nå sikret en energisk treningsøkt. 

 

Egg i proteinshake
Egg er kilde til livskraft!

Bananarama 

Kcal: 645

Karbohydrater: 77

Proteiner:47

Fett: 13

 

2 rå egg

1 scoop proteinpulver

3 bananer

100g havregryn 

3 dl helmelk

 

Bananarama er en standard shake. Den har et høyt innhold av karbohydrater og kan dermed være en ypperlig restitusjonsdrikk etter intervalltrening, ballsport eller utholdende styrkeøkter. Samtidig kryr det i proteiner fra eggene og proteinpulveret. Dette er en allsidig og velsmakende shake vi anbefaler i perioder du ønsker å gå opp i vekt, eller bare vil være sikker på at du klarer å dekke proteinkvoten din. 

Miks ingrediensene i en blender og styrt shaken din i hurtig tempo. Det er verdt å merke seg at havregryn trenger en del tid for tilstrekkelig mosing. 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Våre anbefalte produkter

Dette er den mest solgte kilden til proteinpulver i Norge. Det er ikke uten god grunn. Gold Standard Whey er av proteiner av høy kvalitet. Blandet med melk blir det til styrkende sjokomelk. Naturligvis uten sukker.

 

Proteinene fra Olimp er Whey er en kompleks blanding av energigivende protein. Et rimeligere alternativ til Gold Standard, uten at det svekker kvaliteten. Gir deg velsmakende proteinshaker!

2 thoughts on “Proteinshake”

Comments are closed.